Plant Power!

We weten allemaal dat de natuur een weldadig effect op ons heeft.  Even loskoppelen van alle hectiek en werkstress en genieten van de rust en het groen om ons heen.  Het helpt ons om het hoofd even leeg te maken en de batterij weer op te laden. Veel van ons proberen elke werkdag daarom toch even naar buiten te gaan,  al is het maar voor een korte lunchwandeling.  Maar wat als het regent? Of als er toch nog een onverwacht overleg moet worden ingepland? Dan blijven we helaas toch vaak met onze goede voornemens binnen zitten...

Gelukkig is er altijd een manier om te profiteren van 'green power'. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zelfs kleine beetjes natuur helpen om ons beter te voelen.  Als we ons bijvoorbeeld omringen door kamerplanten heeft dit al een positief effect. Het helpt ons bovendien om vrijer te denken en het stimuleert onze creativiteit.  Dus omarm je vingerplant, knuffel je yuka (pas op de scherpe randjes!) en ga een goed gesprek aan met je kamerpalm. Je zult zien dat je er blijer van wordt 🙂

Maar wat als je geen groene vingers hebt? Als je zelfs geen cactus in leven kunt houden?
Zelf dan is er nog hoop!  Want het bijzondere is dat niet alleen echte planten een positieve uitwerking op ons hebben. Zelfs nepplanten, afbeeldingen van planten en bloemen of alleen al de kleur groen in je interieur hebben een positief effect. Ongelofelijk he!  Je zou dus ook je werk- of woonkamer kunnen behangen met een jungleprint. Of de groene verfkwast tevoorschijn kunnen halen om je werkplek een groene metamorfose te geven.

Toch iets te drastische ingrepen?  Dan is het misschien toch eenvoudiger om een paar (nep)planten aanschaffen. Scheelt waarschijnlijk ook de nodige discussie met collega's of huisgenoten.

Werkplek met planten
shutterstock_1392030173

Denk trouwens niet alleen aan je interieur maar ook aan je uitzicht. Werknemers met uitzicht naar buiten zijn productiever en gelukkiger dan hun collega's die veroordeeld zijn tot een raamloze plek. Dit heeft te maken met de hoeveelheid natuurlijk daglicht maar ook met het uitkijken op groen en een gevoel van vrijheid.

Kies dus als het even kan voor een werkplek bij een raam. En dan het liefst met een enigszins groen uitzicht.
Natuurlijk zijn er allerlei manieren om dit te beïnvloeden met beplanting. Kies dan voor seizoens-afhankelijke beplanting, waarbij het uitzicht het hele jaar door verandert en dus interessant blijft.  Dus niet alleen wintergroene beplanting, maar een wisselend pallet aan planten, die op verschillende momenten in het jaar groeien en bloeien.  Denk bijvoorbeeld aan narcissen en tulpen in de lente, bloesem van fruitbomen die in de herfst vrucht dragen, fleurige zomerbloeiers die bijen en vlinders aantrekken,  verkleurende herfstbladeren en mooie silhouetten van structuurplanten in de winter.  Dit zorgt voor een optimale beleving van de seizoenen wat nog een extra impuls aan onze geluksbeleving geeft.

Heb je geen uitzicht op een tuin of beplanting, maar kijk je uit op een kale muur? Denk dan eens aan plantenbakken of zelfs een complete verticale tuin. Of misschien een mooie muurschildering. Je zult zien dat het iets oplevert!

Ook zin gekregen in groene blij-makers? Bureau Blij-makers denkt graag mee.